Wat kunnen we leren van de blauwe zones?

Door Danny in Algemeen|apr '24 Danny Muijs

Gluten zijn slecht voor je darmen, dus stop met brood eten. Drink geen melk, want daar zit lactose in en daar krijg je pukkels van. Pas op met koffie want dat is kankerverwekkend. En als je denkt dat je het allemaal begrijpt, verschijnt er weer een nieuwe Netflix documentaire die vlees met de grond gelijk maakt. Ik ben het helemaal kwijt. Zou vegan dan de oplossing zijn?

we zien door de bomen het bos niet meer

Door de vele tegenstrijdige berichten over voeding zien we met z’n allen door de bomen het bos niet meer. En het lijkt wel alsof de tegenstrijdigheid steeds groter wordt, want er wordt steeds meer gepubliceerd en geroepen. Dit zorgt voor verwarring en moedeloosheid. Welke voedingsadviezen kunnen we nog vertrouwen?

meer dan de helft is ziek

Het is niet vreemd dat voeding een hot item is, want de cijfers over onze gezondheid zijn schrikbarend. Op dit moment zijn 9,9 miljoen mensen in Nederland chronisch ziek. Vrouwen gemiddeld vanaf hun 42e levensjaar en mannen vanaf hun 48e levensjaar. Volgens wetenschappers speelt voeding daarin een cruciale rol. 

vroeger versus nu

Onze eetgewoonten wijken steeds meer af van waar we behoefte aan hebben. De eerste mensen verschenen zo’n 125.000 jaar geleden. Al die duizenden jaren hebben we gegeten wat de natuur te bieden had, namelijk bladeren, kruiden, wortels, knollen, insecten, wild, gevogelte, eieren, schaaldieren, vissen, noten, zaden en vruchten. Inmiddels hebben deze natuurproducten grotendeels plaatsgemaakt voor kunstmatige voeding, met veel zout en suiker en weinig voedingswaarde. 

cartoon holbewoner jagen met speer 29190 1219 1

oerinstincten

Wat ook niet meehelpt is dat we beschikken over oerinstincten die ons zoveel mogelijk laten eten. Vroeger betekende veel eten (en dus een vetlaagje) namelijk een energiereserve voor tijden van schaarste. Dat vergrootte onze overlevingskansen. We eten dus instinctief teveel en te vaak. En de huidige overvloed en de consumptiemaatschappij maakt ons nu dik, ziek en onzeker.

verkeerde brandstof

Ons lijf krijgt niet wat het zoekt. Een motor gaat pas rijden met de juiste brandstof, anders gaat ie haperen en uiteindelijk komt de auto schokkend tot stilstand. Maar we stoppen massaal de verkeerde brandstof in onze motor. We zijn niet gemaakt voor kunstmatige voeding, bewerkt vlees, veel zout en suiker. Onze motor schokt en beeft aan alle kanten. De cijfers liegen niet. 

blauwe zones

Er zijn een paar plekken op de wereld die blauwe zones worden genoemd, plekken waar de hoogste concentratie mensen wonen die 100 jaar of ouder worden. Enkele dingen hebben ze gemeen. Ze eten gevarieerd, ze eten onbewerkt uit hun eigen groentetuin, ze eten lokaal en met de seizoenen mee en het vlees en vis wat ze eten hebben ze zelf in de natuurlijke omgeving gevangen. Kortom, ze eten zoals de natuur het bedoeld heeft. 

blauwe zones zonder logo

blijf vitaal

Wat kunnen wij daarvan leren? Heel veel! Loop bijvoorbeeld wat vaker langs de versafdeling, koop lokale producten op de markt, varieer regelmatig en eet groente bij minimaal twee maaltijden per dag. 

gezond verstand

Gebruik dus vooral je gezonde verstand, want in de handen van de natuur zijn we altijd veilig geweest. Je lijf zal je dankbaar zijn. En je motor? Die zal langzamerhand weer als een zonnetje gaan rijden.

Inspiratie nodig om vitaal te blijven tijdens de maatregelen? Laat het ons weten via info@oudewatervitaal.nl.