Vitaliteit is meer dan de afwezigheid van corona

Door Danny in Gezondheid|jun '24 Danny Muijs

Stel je voor, je zit al 10 maanden alleen thuis. Je mist je vrienden, je ziet je spieren waar je zo hard voor getraind hebt steeds kleiner worden, je ogen zijn vierkant van het videobellen en de muren van je huiskamer komen op je af. Je hebt weliswaar geen corona, maar zit je nou zo lekker in je vel?

positieve gezondheid

Vitaliteit is meer dan de afwezigheid van corona. Onze werkwijze is gebaseerd op het model van ‘positieve gezondheid’ van Machteld Huber, waarin vitaliteit wordt bepaald aan de hand van meerdere componenten. Denk hierbij aan dagelijks functioneren, sociale contacten en zingeving. Allemaal belangrijke factoren die bepalen hoe je in je vel zit.

negatieve gevolgen van maatregelen

Juist nu is het belangrijk om in beweging te blijven en om sociaal contact te onderhouden. De oproep van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te blijven zorgen voor bewegingsarmoede en eenzaamheid met alle gevolgen van dien. Denk hierbij aan de afbraak van spieren, het verslechteren van je conditie en het toenemen van ‘overgewicht’. Natuurlijk is het momenteel wat ingewikkelder dan voorheen om te bewegen en om sociale momenten te hebben, maar het is zeker niet onmogelijk. 

vitale openingsactiviteit

Laten we de kerst vierdaagse als voorbeeld pakken. Als we kijken naar het model van ‘positieve gezondheid’ kunnen we concluderen dat er zeer veel aspecten van vitaliteit aan de orde zijn geweest. Door te wandelen voel je je fit, bouw je conditie op en houd je je lichaam gezond. De versierde straten gaven vrolijkheid en gespreksstof. De competitie gaf zingeving om met elkaar een stapje extra te zetten en levenslust om het maximale eruit te halen. Iedere straatbewoner hoorde er een beetje bij want iedereen had elkaar hard nodig voor eenheid in de straatverlichting. De prachtige routes lieten de wandelaars genieten en de hysterische straatverlichting maakte vrolijk. En door de routes met elkaar te lopen hadden we weer wat verbinding, konden we eindelijk weer iets ‘leuks’ doen in deze moeilijke tijd. Door de kerst-brievenbus en de niemand-alleen avond konden we onze steun aan anderen uiten. De tekeningen en kerstkaarten werden zeer dankbaar in ontvangst genomen.

maak het verschil

Kortom, ook binnen de geldende maatregelen zijn er voldoende opties die je een groot verschil voor je gezondheid kunnen maken. Natuurlijk kun je niet elke dag de kerst vierdaagse blijven lopen, maar door het heft in eigen hand te nemen ga je je niet alleen beter voelen, maar word je ook weerbaarder tegen het virus. Probeer dus te denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. Maak een wandeling, geef een compliment, eet gezond en gevarieerd, steek elkaar een hart onder de riem en blijf optimistisch. Vitaliteit is veel meer dan de afwezigheid van corona.

Inspiratie nodig om vitaal te blijven tijdens de maatregelen? Laat het ons weten via info@oudewatervitaal.nl.