Openingsactiviteit bruist van vitaliteit

Door Danny in Algemeen|apr '24 Danny Muijs

Een wandelvierdaagse met allerlei leuke activiteiten langs de route. Een kinder DJ van het muziekhuis, een dans op een wandelroute van Studio Max Dance, koffie bij de Wulverhorst, lampionnen bij een vereniging, een levensechte kerststal van Fauna Plaza, koek en zopie op de markt. PRINGGGG! En toen schrokken we wakker. Het is december 2020, Nederland zit midden in een lockdown en het is stil op straat. Succes met je openingsactiviteit. 

lastige periode

Het was enorm moeilijk om in deze tijd een leuke en gepaste openingsactiviteit te organiseren, die past binnen de maatregelen van het RIVM. We hebben de inwoners en gemeente een inspirerende en creatieve aanpak beloofd, dus die willen we graag waarmaken. Bovendien willen we er met Oudewater Vitaal voor alle Oudewaternaren zijn, dus vonden we het belangrijk dat onze openingsactiviteit dan ook voor iedereen toegankelijk zou zijn. Uiteindelijk kozen we voor de kerst vierdaagse. 

mooiste kerststraat

Voorafgaand aan de kerst vierdaagse ging een ‘verkiezing mooiste kerststraat’. Inwoners werden opgetrommeld om samen met hun buurtbewoners hun straat zo mooi mogelijk te versieren. De mooiste kerststraat werd een vitaal kerstpakket beloofd. Met een sneeuwbaleffect staken straten elkaar aan, met als resultaat 29 versierde kerststraten, van klassiek verlicht tot en met flikkerende kleurrijke lampjes, oftewel pure hysterie. Van 21 tot en met 24 december (kerstavond) kon je vervolgens via verschillende wandelroutes de mooiste kerststraten van Oudewater bewonderen. 

Volg je ons al op Insta? Daar vind je de mooiste foto’s van onze activiteiten.

iedereen kon meedoen

Deze activiteit was echt van iedereen. Buurtgenoten riepen elkaar massaal op om een gooi te doen naar de titel van ‘mooiste kerststraat van Oudewater’. Terwijl de ouders met elkaar de straat versierden, speelden de kinderen lekker buiten. Er werden honderden liefdevolle tekeningen en kerstboodschappen gedeponeerd in de speciaal daarvoor gemaakte kerst-brievenbus. Deze werden verspreid onder de bewoners van lokale verzorgingstehuizen. De kerst vierdaagse werd bewandeld door kinderen, kleinkinderen, dochters, zoons, opa’s, oma’s en alleenstaande buren. Zelfs de burgemeester en wethouder waren onderdeel van de activiteit. Zij zaten in de jury en mochten voor de helft bepalen welke straat de winnaar werd. De andere helft bestond uit 570 stemmen die digitaal werden uitgebracht.

gigantische opkomst

De opkomst was gigantisch. Een activiteit met meer dan tweeduizend deelnemers op een avond ten tijde van een lockdown. Het klinkt onmogelijk, in Oudewater kon het. De activiteit was namelijk volledig binnen de maatregelen van het RIVM. Wandelen is namelijk uitstekend te doen in kleine groepjes. Sterker nog, onze premier roept op om elke dag een half uur te wandelen. En daar hebben Oudewaternaren goed naar geluisterd. Met dinsdagavond als hoogtepunt, toen er op één route meer dan 800 mensen werden geturfd. Omdat er iedere avond drie routes beschikbaar waren is het aannemelijk dat er meer dan tweeduizend mensen op de been waren. Allemaal met het eigen gezin of in groepjes van twee personen en genoeg onderlinge afstand. Fantastisch.

verlichting

We kunnen stellen dat de kerst vierdaagse een zeer geslaagde openingsactiviteit was. Het was hartverwarmend om te zien hoeveel energie en moeite er door iedereen in is gestoken om er met elkaar een succes van te maken. Het bracht letterlijk een beetje verlichting in deze donkere tijden. In Oudewater hebben we laten zien dat we er voor elkaar zijn in moeilijke tijden en dat niemand er alleen voor staat. Bovendien heeft de vierdaagse niet tot extra besmettingen geleid volgens de lokale statistieken. 

volgend jaar 2.0

Dank voor jullie inzet, dank voor jullie enthousiasme en dank voor jullie positiviteit. Volgend jaar keren we graag terug met een 2.0 versie, zonder corona maar met activiteiten, optredens, koek en zopie en nog veel meer. We kijken ernaar uit.